Hoe jouw lichaamstaal de klant beïnvloed
Vaak focussen wij onszelf op de woorden die wij gebruiken en vergeten wij dat uitstraling het belangrijkste onderdeel is bij communicatie. Uit een onderzoek over lichaamstaal van Albert Mehrabian is gebleken dat 55% van de communicatie is bepaald door lichaamstaal, 38% door de stem en slechts 7% door woorden. Kortom; 93% van de communicatie is dus onbewust. Tijd om hier dus serieus mee aan de slag te gaan.
Onderhand heb je wel begrepen wat het belang is van goede lichaamstaal. Vooral bij nieuwe klanten is het belangrijk om te weten wat je uitstraalt. De micro-expressies die wij laten zien, zoals handgebaren en gezichtsuitdrukkingen, hebben grote invloed op de mate waarin een klant jou kan ‘lezen’. Wanneer jij duidelijk bent in de communicatie, en aansluit op de lichaamstaal van de klant, creëer je een vertrouwensband die cruciaal is om een klant te binden.
#1 – Let op de armen en handen
Zorg ervoor dat je de handen (en armen) ontspannen voor of naast het lichaam houdt. Natuurlijk mag je ze gebruiken om zaken te benadrukken, maar sla ze bijvoorbeeld niet over elkaar heen tijdens een gesprek. Hierdoor creëer je een muur tussen jou en de klant. Let er daarnaast op wat je met de palmen van de handen doet. Iemand die zijn palmen omhoog heeft komt namelijk betrouwbaar en eerlijk over. Iemand die de palmen van zijn handen naar beneden heeft, komt dominant over. Wanneer je dus de handpalmen open hebt, zal je sneller het vertrouwen winnen (of behouden) van de klant.
#2 – Zorg voor een zelfverzekerde houding
Straal interesse uit door rechtop te staan of te zitten en leun een beetje naar voren wanneer je zit. Dat maakt jou niet alleen aantrekkelijker maar het zorgt er ook voor dat jij zelfvertrouwen uitstraalt. Een klant zal daardoor sneller het gevoel krijgen dat hij of zij bij jou in goede handen is. Probeer een gespannen houding te ontwijken. Laat de schouders daarbij wat los hangen duw ze een beetje naar achteren. Hierdoor kom je ontspannen en zelfverzekerd over.
#3 – Straal rust en controle uit
Handen zeggen ontzettend veel tijdens een gesprek. Iemand die driftig in de handen wrijft, is overduidelijk enthousiast. Iemand die ze krampachtig in elkaar knijpt, is gefrustreerd of boos. Iemand die zijn nagels bijt, is nerveus. Natuurlijk hoeft dat allemaal niet daadwerkelijk zo te zijn maar zo komt het wel over. Houd je handen daarom voor je of langs het lichaam zoals ik al eerder heb aangegeven. Houd de handen ontspannen en de vingers bij elkaar. Daarmee straal je uit dat je op je gemak bent en de boel goed op een rijtje hebt.
Mocht je trouwens behoefte hebben aan een nieuwe website, dan doen wij dat graag voor jou. Vanaf €26 per maand heb jij al een professionele website.
#4 – Kopieer de lichaamstaal van de klant
Wanneer iemand zich aanpast aan jouw lichaamstaal, dan voel je onbewust een sterkere band met die persoon. Natuurlijk zal je niet elke beweging na hoeven te doen. Wanneer iemand zit, zal jij ook moeten gaan zitten. Wanneer een klant zijn of haar benen over elkaar heeft, dan kan jij dat ook doen. Veel gebeurd echter al onbewust. Soms kan het echter helpen om een klant die zich niet zo behaaglijk voelt, even op gemak te stellen of te overtuigen.
#5 – Denk aan het spreektempo
Mensen die snel praten, zijn net alleen slecht te volgen en komen vaak ook onzeker over. Het lijkt dan namelijk dat je zo snel praat om snel weg te kunnen en dat duidt op onzekerheid. Daarnaast voelt een ander zich daardoor vaak opgejaagd. Aan de andere kant zal je ook moeten oppassen om niet te traag te spreken. Dan kan je juist lui lijken en dat wil je natuurlijk ook niet hebben. Beoordeel eens als collega’s het spreektempo van elkaar en probeer er wat meer rust of tempo in te krijgen.
#6 – Blijf van je gezicht af
Friemelen aan het gezicht geeft vaak aan dat iemand niet helemaal de waarheid spreekt. Pas er dus mee op om te vaak in je ogen te wrijven of aan je neus te zitten. Houd daarom de handen langs of voor het lichaam, maar laat ze niet hoger komen de schouders.
#7 – Vergeet je ogen niet
De ogen van een mens zeggen ontzettend veel. Wanneer jij een klant niet aankijkt, dan zal je als onbetrouwbaar overkomen. Teveel oogcontact kan echter het tegenovergestelde betekenen. Daardoor kan je een klant juist ongemakkelijk maken doordat je hem of haar blijft aanstaren. Oogcontact is gemiddeld na 3 seconden ongemakkelijk. Natuurlijk is dat anders bij geliefden en vrienden. Sla hier dus niet in door. Wanneer jij de helft van een gesprek oogcontact hebt, dan is dat zeker genoeg.
#8 – Lichaamstaal moet bij je passen
Alles wat je hierboven hebt gelezen is natuurlijk erg algemeen. Probeer daarom gedrag niet te forceren maar implementeer onderdelen die bij jou passen. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat jij jezelf blijft. De bovenstaande tips kunnen jou echter helpen om bijvoorbeeld minder last te krijgen van onzekerheid. Zo zorgt een rechte houding ervoor dat je automatisch meer zelfvertrouwen krijgt. Het gaat er dus niet alleen om hoe jij bij de klant overkomt maar gaat er ook om hoe jij je voelt bij een bepaalde houding. Probeer daarom verschillende trucjes uit en pas toe waar jij je comfortabel bij voelt.
Succes!
Als laatste wil ik je ontzettend veel succes wensen met je marketing.
Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kan je altijd een reactie achterlaten of contact opnemen via het contactformulier.
Niels Mekelenkamp
Marketingcoach Marketing voor SchoonheidssalonsPS. Volg je onze Facebookpagina al?