10 ingrediënten voor een goede nieuwsbrief
Het versturen van nieuwsbrieven kan een waardevol middel zijn om meer klantbinding en meer omzet te verkrijgen. Het indelen, schrijven en versturen van een goede nieuwsbrief is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Goede e-mail marketing programma’s zoals bijvoorbeeld Mailchimp kunnen het al een stuk eenvoudiger maken. Toch blijven er altijd veel vragen waar niet één algemeen antwoord voor is, maar waarop per salon een ander antwoord van toepassing is.
Hieronder tien tips om je te helpen met het opstellen van een nieuwsbrief voor jouw schoonheidssalon. Gebruik deze tips als checklist voor het versturen van je e-mails.
#1. Bepaal per nieuwsbrief een duidelijk doel
Het is belangrijk dat je weet wat het doel van je e-mail is. Dit heeft namelijk invloed op de tekst die je gaat schrijven. Denk na over de ontvangers die je kiest, het onderwerp, het moment van versturen, enzovoort.
- Wil je (potentiële) klanten kennis laten maken met je producten of diensten?
- Wil je een speciale actie of korting aanbieden?
- Wil je slechts informeren, zonder dat er direct gestimuleerd wordt iets aan te kopen?
- Wil je de lezer vragen iets voor je te doen? (Denk aan bijvoorbeeld het achterlaten van reviews, contactgegevens of het inschrijven als lid/abonnee/klant).
#2. Gebruik korte & krachtige teksten
Het geheim van een goede nieuwsbrief is dat deze het beste tot zijn recht komt wanneer de inhoud kort en krachtig is. De lezer heeft of neemt vaak maar kort de tijd om je nieuwsbrief te lezen, dus beperk je aanbod per keer. Je nieuwsbrief bevat teasers; geen uitgebreide teksten. Hieronder enkele concrete tips:
- Bullets met maximaal 1 tekstregel erachter.
- Nummers en tekens niet voluit geschreven: € is veel beter scanbaar dan ‘euro’.
- Vetgedrukte tekst voor de belangrijkste boodschap.
- Links en ‘actie buttons’: gebruik geen ‘klik hier’ of ‘lees meer’, maar veelzeggende teksten.
als ‘bekijk de aanbiedingen’. - 1 onderwerp per paragraaf (noem het onderwerp in de eerste zin).
#3. Denk na over de indeling en opmaak van je nieuwsbrief
De indeling van je nieuwsbrief is belangrijk. Hoe presenteer je de informatie die je wilt delen met de lezer? Waar je op moet letten:
- De linkerbovenhoek van je e-mail is het eerste dat de lezer ziet; gebruik deze ruimte om je belangrijkste boodschap of actie button te plaatsen.
- Gebruik je bedrijfslogo en andere afbeeldingen. Hierdoor leert de lezer meer over jouw bedrijf dan alleen de tekst in de mail, bovendien wordt tekst naast een afbeelding beter gelezen.
- Heb je veel tekst? Begin met een samenvatting van maximaal 25 woorden.
- Gebruik dezelfde kleuren en lettertypen als op je website.
#4. Stuur lezers door naar je website en social media pagina’s
Met actie buttons verleidt je lezers om door te klikken en ergens anders meer te lezen, het liefst natuurlijk op je eigen website! Op je website heb je uitgebreid de mogelijkheid om ze verder te informeren.
- Plaats duidelijke links of buttons naar je social media pagina’s en website.
- Maak speciale pagina’s op je website aan en post berichten op je social media die de boodschap in je nieuwsbrief ondersteunen en versterken.
#5. Maak nieuwsberichten die aandacht trekken en waar lezers iets aan hebben
Verpak je boodschap op een manier die je doelgroep aanspreekt. Mensen klikken niet door op droge informatie over een nieuwe dienst of een nieuw product. Probeer de interesse van de lezer te wekken met een leuk verhaal, een interessante vraag of geef iets weg.
- Ga uit van de ontvanger. Schrijf niet wat jij graag wilt vertellen, maar schrijf wat de ontvanger wil horen.
- Wat is de taal die jouw klanten spreken? Wat vinden zij belangrijk? Waar zijn zij naar op zoek en kan jij ze mee helpen?
#6. Kies het juiste onderwerp
Het onderwerp is één van de eerste dingen die ontvangers van je e-mail te zien krijgen. Het is daarom belangrijk dat deze gelijk aanspreekt en uitnodigt om de mail te openen.
Gebruik maximaal 50 tekens om het onderwerp op ieder apparaat leesbaar te houden.
Wil je met je nieuwsbrief tot actie aanzetten? Doe dit dan gelijk. Gebruik bijvoorbeeld:
“bekijk nu onze nieuwe behandelingen” in plaats van “nieuwe behandelingen”.
Even geen inspiratie? Kijk om je heen! Kranten, tijdschriften, reclameposters, et cetera. Gebruik leuke quotes, prikkelende vragen of uitdagende stellingen die je om je heen ziet en herschrijf ze voor jouw doelgroep.
#7. Zorg dat je mail ook op mobiele apparaten goed werkt
Je ontvangers lezen je e-mail zodra ze opstaan, als ze in de trein zitten, voor ze gaan slapen en ga zo maar door. Kortom: je e-mail wordt overal en altijd gelezen. De helft van alle e-mails wordt geopend op een mobiel apparaat. Check voordat je je mail verstuurt de volgende dingen:
- Links en buttons
- Kleine lettertjes
- Afbeeldingen
- Meerdere kolommen met tekst
#8. Plaats een ‘Meld je aan voor deze nieuwsbrief’ button
Geef je in je nieuwsbrief een bepaalde korting weg? Heb je een nieuwe behandeling? Dit is niet alleen interessant voor de ontvangers van je mail, maar ook voor de mensen om hun heen. Zorg er voor dat mensen aan wie je mail is doorgestuurd zich snel kunnen inschrijven zonder dat ze hiervoor eerst naar je website moeten gaan.
9. Probeer het een paar keer uit en kijk wat werkt
Twijfel je over bepaalde elementen in je nieuwsbrief? “Wel of niet dat ene plaatje? Welk onderwerp spreekt mensen nou meer aan?” Dit zijn begrijpelijke vragen! Het is van tevoren vaak lastig in te schatten wat beter werkt. Daarom is het verstandig verschillende manieren te testen. Maak een klein aantal variaties op je nieuwsbrief en wacht de reacties van de ontvangers af. Zo heb je een beter inzicht in wat wel en wat niet werkt voordat je je mail naar al je contactpersonen verstuurt.
#10. Verstuur je nieuwsbrief op het juiste moment
De laatste vraag die je jezelf moet stellen is ‘wanneer verstuur ik de nieuwsbrief?’. Het ideale moment van versturen kan voor iedere nieuwsbrief anders zijn. Waar je op moet letten:
- Verstuur ik mijn mail aan consumenten of aan andere bedrijven? In het eerste geval kan een nieuwsbrief die ontvangen wordt in het weekend wel eens heel goed bekeken worden, in het tweede geval is dit minder waarschijnlijk.
- Op welk moment van de dag verstuur ik mijn e-mail? Zakelijke mails doen het vaak goed tussen 10:00 en 12:00, voor consumenten is dit lastiger te bepalen.
- Verplaats je in de ontvangers: Wanneer hebben zij tijd om jouw e-mail te lezen? Wanneer plannen ze meestal behandelingen in of bellen ze je met een vraag? Als je dat soort vragen kunt beantwoorden, kan je het moment van versturen hier op aanpassen.
Succes!
Als laatste wil ik je ontzettend veel succes wensen met je marketing. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kan je altijd een reactie achterlaten of contact opnemen via het contactformulier.
Niels Mekelenkamp
Marketingcoach Marketing voor SchoonheidssalonsPS. Volg je onze Facebookpagina al?